Pistacij baklava

Služi: 1 osobuKuhanje: 50 minutaPriprema: 20 minuta
Pistacij baklava

Sastojci

Jufke za baklavu:
1 kilogram
Mljeveni keks:
400 grama
Pistacije:
400 grama
Maslac:
350 grama
Šećer:
600 grama
Voda:
700 mililitara

Instrukcije

  1. Jednu jufku premazati istopljenim maslacem, preklopiti je drugom koju je također potrebno premazati maslacem, zatim dodati treću jufku, posuti je mješavinom mljevenog keksa i pistacija, pa napraviti roladu.

  2. Isti postupak nastaviti do isteka materijala.

  3. Napravljene rolade staviti u pleh premazan uljem, isjeći na dijelove željene veličine i peći 50 minuta na 180 °C.

  4. U međuvremenu napraviti agdu, prokuhati 700 ml vode sa 600 gr šećera.

  5. Kada se baklava ohladi, preliti je vrelom agdom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.