Pita od jabuka i oraha

Služi: 1 osobuKuhanje: 60 minutaPriprema: 40 minuta
Pita od jabuka i oraha

Sastojci

Jabuke:
12 komada
Puter:
2 kašike
Cimet:
1 kašičica
Nasjeckani orasi:
450 grama
Šećer:
200 grama
Kora od limuna:
1/2 kašičice
Jufke:
24 komada
Puter:
120 grama
Prezla:
2 kašike
Med:
2 kašike

Instrukcije

  1. Jabuke oguliti i izrezati na kriške.

  2. 2 kašike putera istopiti u šerpi, dodati izrezane jabuke, 6 kašika šećera i 1/2 kašikice cimeta, pa pržiti 15 do 20 minuta uz neprestano miješanje, dok jabuke ne omekšaju, a tečnost ispari.

  3. Ostaviti jabuke da se ohlade.

  4. U posebnoj posudi sjediniti isjeckane orahe, 125 gr šećera, 1/2 kašikice ribane limunove kore, i 1/2 kašikice cimeta.

  5. Pleh za pečenje premazati maslacem, zatim staviti 6 jufki, jednu na drugu, ali svaku jufku premazati istopljenim puterom prije nego se poklopi sljedećom.

  6. Na šestu jufku staviti 1/2 smjese od oraha, pa ponovo redati 6 jufki uz premazivanje puterom.

  7. Na dvanaestu jufku, osim istopljenog putera, staviti pripremljene jabuke, pa redati 6 jufki (isti postupak sa puterom).

  8. Preostalu smjesu od oraha staviti na osamnaestu jufku premazanu maslacem, posuti i prezlu, pa složiti i preostale jufke.

  9. Posljednju jufku premazati istopljenim puterom, pa oštrim nožem pitu izrezati na baklave.

  10. Peći 35-40 minuta na 200 °C, izvaditi pitu iz rerne, premazati je sa 2 kašike meda i peći još 5 minuta.

  11. Kada se ohladi, pitu poslužiti kao desert.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.