Pita od junetine i kiselog kupusa
Sastojci
Instrukcije
Na vrelom ulju propržiti isjeckani crveni luk, zatim dodati sitno isječenu junetinu i dinstati nekoliko minuta.
Dodati prethodno opran kiseli kupus i dinstati s mesom uz povremeno dodavanje vode, dok kupus ne omekša.
Nakon što tečnost uvrije, dodati mješavinu začina, sol i malo bibera, sve izmiješati i skloniti s vatre.
U posebnoj posudi napraviti preljev: umutiti 3 jaja, 200 ml mlijeka i 2 kašike pavlake.
Dvije spojene jufke staviti u tepsiju premazanu uljem.
Preko gornje jufke staviti dio fila od kupusa i mesa, preklopiti jednom jufkom, ponovo staviti fil, jufku i postupak ponavljati do isteka materijala.
Posljednju jufku premazati napravljenim preljevom od jaja i pavlake, izrezati pitu na kocke i peći 30-ak minuta na 200 °C.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.