Pita od špinata i sira

Služi: 1 osobuKuhanje: 35 minutaPriprema: 30 minuta
Pita od špinata i sira

Sastojci

Špinat:
1 svežanj
Maslinovo ulje:
1 kašika
Mladi luk:
4 glavice
Bijeli luk:
2 češnja
Kopar:
1 kašičica
Feta sir:
100 grama
Sir trapist:
120 grama
Jaja:
4 komada
Brašno:
150 grama
Prašak za pecivo:
1/2 pakovanja
Mlijeko:
350 mililitara
Sol:
Po želji

Instrukcije

  1. Špinat operite, posušite i isjeckajte.

  2. U šerpi zagrijte ulje, pa dodajte špinat.

  3. Kuhajte na umjerenoj temperaturi 3-4 minute uz konstantno miješanje.

  4. Prebacite u tanjir i ostavite da se hladi oko 20 minuta.

  5. U tavi, na zagrijanom ulju prvo propržite mladi luk, zatim dodajte bijeli, pa kuhajte 30-ak sekundi.

  6. Stavite proprženi luk u zdjelu.

  7. Špinat stavite u cjediljku, pa pritisnite kašikom, kako biste potisnuli suvišnu tečnost iz špinata.

  8. Procijeđeni špinat, kopar, feta i trapist sir pomiješajte sa lukom u zdjeli.

  9. Stavite ovu smjesu na dno okrugle posude za pečenje dimenzija 24 cm.

  10. Umutite jaja sa brašnom i praškom za pecivo, pa postepeno dodajite mlijeko dok ne dobijete glatku, ujednačenu smjesu.

  11. Ovu masu prelijte preko mješavine špinata u posudi.

  12. Pecite 30-35 minuta u rerni na 200 °C, dok pita ne naraste i dobije zlatno smeđu boju na površini.

  13. Poslužite uz vašu omiljenu salatu

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.