Pita od špinata i sira
Sastojci
Instrukcije
Špinat operite, posušite i isjeckajte.
U šerpi zagrijte ulje, pa dodajte špinat.
Kuhajte na umjerenoj temperaturi 3-4 minute uz konstantno miješanje.
Prebacite u tanjir i ostavite da se hladi oko 20 minuta.
U tavi, na zagrijanom ulju prvo propržite mladi luk, zatim dodajte bijeli, pa kuhajte 30-ak sekundi.
Stavite proprženi luk u zdjelu.
Špinat stavite u cjediljku, pa pritisnite kašikom, kako biste potisnuli suvišnu tečnost iz špinata.
Procijeđeni špinat, kopar, feta i trapist sir pomiješajte sa lukom u zdjeli.
Stavite ovu smjesu na dno okrugle posude za pečenje dimenzija 24 cm.
Umutite jaja sa brašnom i praškom za pecivo, pa postepeno dodajite mlijeko dok ne dobijete glatku, ujednačenu smjesu.
Ovu masu prelijte preko mješavine špinata u posudi.
Pecite 30-35 minuta u rerni na 200 °C, dok pita ne naraste i dobije zlatno smeđu boju na površini.
Poslužite uz vašu omiljenu salatu
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.