Pohovane mesne kuglice
Sastojci
Instrukcije
Stavite u tavu maslac da se istopi, a zatim dodajte vlasac i kuhajte 3-4 minute dok ne omekša.
Dodajte brašno i kuhajte uz konstantno miješanje 1 minutu.
Dodajte i mlijeko, pa miješajte konstantno dok smjesa ne proključa.
Smanjite temperaturu, pa kuhajte uz povremeno miješanje, dok se smjesa ne zgusne.
U zgusnutu smjesu dodajte meso rakova, parmezan, samljeveni peršun, limunovu koru i prstohvat paprike.
Skinite s vatre, dodajte sol i biber, pa miješajte dok ne ujednačite smjesu.
Rasporedite smjesu na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da se potpuno ohladi.
Umutite jaja u jednoj posudi, a u drugu stavite prezlu.
Od smjese koju ste ranije pripremili rukama oblikujte kuglice.
Potopite svaku kuglicu najprije u jaje, pa u prezlu, a zatim ih poredajte na jedan pleh.
Ostavite da kuglice odstoje na sobnoj temperaturi 30 minuta, a zatim ih pecite u tavi na zagrijanom ulju dok ne dobiju ujednačenu, zlatnu boju.
Svaku ispečenu kuglicu stavite na papirni ubrus kako biste se riješili suvišne masnoće i odmah posolite kuglice.
Pospite kuglice peršunom i poslužite ih tople.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.