Praznična torta
Sastojci
Instrukcije
Odvojiti 5 žumanjaka od bjelanjaka i bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg uz postepeno dodavanje 8 kašika šećera u prahu.
Dodati 5 kašika mljevenih oraha i 2 kašike brašna, pa polahko promiješati kašikom.
Smjesu preliti u okrugli pleh i peći 20-ak minuta na 200 °C, dok kora ne porumeni.
Na isti način napraviti još dvije kore.
800 ml mlijeka prokuhati sa 10 kašika šećera.
U posebnoj posudi umutiti 200 ml mlijeka sa 15 žumanjaka i 9 kašika brašna, pa ovu smjesu sipati u ključalo mlijeko i miješati dok se fil ne zgusne.
200 gr margarina umutiti sa 250 gr šećera u prahu, dodati u ohlađeni fil od žumanjaka i smjesu izjednačiti mikserom.
Fil podijeliti na dva dijela.
150 gr mljevenih oraha preliti sa preostalih 200 ml vrelog mlijeka, pa ih dodati u 1/2 fila.
U drugi dio fila dodati 2 istopljene čokolade za kuhanje i izmiješati mikserom.
Umutiti i slatko vrhnje.
Tortu složiti: kora, 1/2 fila od čokolade, 1/2 slatkog vrhnja, zatim druga kora, fil s orasima,slatko vrhnje, pa treća kora i ostatak fila od čokolade.
Na površinu premazati glazuru od čokolade i dalje dekorisati po želji.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.