Punjena purica
Sastojci
Instrukcije
Istopite 20 gr maslaca u tavi, a zatim dodajte isjeckana pileća prsa, crveni i bijeli luk.
Uz povremeno miješanje pržite sastojke oko 5 minuta.
Prebacite u vatrostalnu posudu, pa dodajte prezlu, orahe, kadulju, sol, biber i umućeno jaje.
Sve sastojke promiješajte kako biste dobili ujednačenu smjesu.
Puricu isperite pod hladnom, tekućom vodom u unutrašnjosti i s vani.
Posušite papirnim ubrusom, pa ju napunite pripremljenom mješavinom od oraha i prezle.
Noge pričvrstite kuhinjskim konopcem, a krila uvucite ispod.
Stavite puricu u posudu za pečenje, okrečući dio gdje su prsa prema sebi.
Premažite ju istopljenim maslacem i prekrijte folijom.
Stavite u rernu zagrijanu na 180 °C i pecite oko 3-3.5 sata, zalijevajući ju svakih 30 minuta.
Purica je pečena kada počne ispuštati sokove pri ubodu čačkalicom.
Kada se ispeče, stavite puricu na veliku tacnu, prekrijte folijom i ostavite da odstoji oko 15 minuta.
Procijedite preostalu tečnost koja je ostala u posudi u kojoj se pekla purica.
U tavi istopite 50 gr maslaca, zatim dodajte brašno i kuhajte uz konstantno miješanje 2 minute dok se ne počnu stvarati mjehurići.
Postepeno dodajite tečnost iz posude u kojoj se pekla purica, vino i pileću supu.
Kuhajte uz konstantno miješanje ravnom drvenom kašikom kako biste spriječili stvaranje grudvica i dobili ujednačenu, glatku i gustu smjesu.
U ovaj preljev dodajte količinu bibera i soli po želji, prelijte u posudu za posluživanje, pa poslužite uz puricu.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.