Punjene lignje
Sastojci
Instrukcije
Bijeli luk isjeckati i propržiti na zagrijanom ulju.
Dodati krajeve lignji i račiće, kratko propržiti, preliti ih sa 100 ml vode i dinstati dok tečnost ne uvrije.
Skinuti smjesu s vatre, dodati rižu, parmezan, prezlu i začine po želji, pa sve izmiješati.
Pripremljenim filom napuniti lignje, zatvoriti ih čačkalicama i kratko propržiti u tavi, na maslinovom ulju.
U posebnoj posudi izmiješati 400 ml soka od paradajza sa 100 ml vode, 3 kašike maslinovog ulja, malo bosiljka i začinima po želji.
Smjesu preliti u vatrostalnu posudu, dodati lignje i peći 45 minuta na 200 °C.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.