Punjeni pileći bataci
Sastojci
Instrukcije
U prokuhanu vodu staviti pileća prsa da se kuhaju uz dodatak mješavine začina.
Gljive očistiti, isjeći i izmiksati u blenderu.
U posebnoj posudi na vrelom ulju propržiti bijeli luk i izmiksane šampinjone, pa dodati sol, origano, isjeckani peršun, mješavinu začina i sve umiješati.
Batacima odstraniti kosti, a meso bataka posoliti, pobiberiti, premazati senfom, saviti na polovine i ostaviti da upije dodane začine.
Skuhana pileća prsa isjeći na kockice, izmiksati u blenderu i dodati u posudu sa gljivama. Također je potrebno dodati i senf, pa sve zajedno umiješati i ukloniti s vatre.
U ovu smjesu umiješati jedno žumance i jednu kašiku prezle.
Na svaki pileći batak nanijeti fil sa gljivama i mesom, preklopiti, učvrstiti čačkalicom i staviti u tavu da se peče.
Nakon što bataci porumene s obje strane, staviti ih u posudu za pečenje, preliti sa 200 ml vode i peći 35 minuta na 200 °C.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.