Pureće ćufte sa špagetima

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 20 minuta
Pureće ćufte sa špagetima

Sastojci

Mljevena puretina:
400 grama
Prezla:
30 grama
Bijeli luk:
2 češnja
Maslinovo ulje:
2 kašike
Crveni luk:
1 glavica
Mrkve:
1 komad
Mirođija:
1 kašičica
Paradajz:
400 grama
Paradajz sos:
1 kašika
Špagete:
400 grama

Instrukcije

  1. U jednu posudu stavite mljevenu puretinu, prezlu i pola od pripremljene količine bijelog luka.

  2. Dodajte začine po želji, pa sve izmiješajte.

  3. Od ove smjese oblikujte 12 loptica, pa ostavite da odstoje 10 minuta.

  4. U međuvremenu zagrijte ulje u tavi, pa dodajte crveni luk, mrkvu i preostali bijeli luk.

  5. Kuhajte 5-6 minuta dok sastojci ne omekšaju.

  6. Dodajte sjemenke mirođije i kuhajte nekoliko sekundi.

  7. Stavite izdrobljeni paradajz sa pola čaše vode, pa umiješajte paradajz sos.

  8. Dodajte začine, pa ostavite da krčka 15-ak minuta dok se ne zgusne smjesa.

  9. Mikserom mutite smjesu dok ne postane glatka.

  10. U tavi na zagrijanom ulju ispržite ćufte, a zatim ih stavite u pripremljeni sos da malo krčkaju u njemu.

  11. Poslužite ih uz špagete.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.