Rafaelo torta
Sastojci
Instrukcije
Razdvojite 5 žumanjaka od bjelanjaka, pa bjelanjke izmiksajte sa 5 kašika šećera.
Dodajte 3 kašike mljevenih oraha, 2 kašike brašna, 1 prašak za pecivo i 1 kašiku vrele vode.
Izjednačite smjesu, stavite je u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 15 minuta na 200 °C.
Napravite još jednu ovakvu koru.
Preostalih 10 žumanjaka pomiješajte sa 10 kašika šećera, zatim dodajte 4 kašike brašna i pomiješajte sa malo mlijeka.
Ovu smjesu stavite u mlijeko koje ste prethodno ostavili da ključa na umjerenoj temperaturi.
Kada se fil ohladi dodajte margarin i mikserom umutite.
Podijelite fil na 3 jednaka djela.
U prvi dio stavite 100 gr kokosa, u drugi 100 gr istopljene čokolade i 100 gr oraha, a treći ostavite kakav jeste.
Na prvu koru premažite fil od čokolade i oraha, preklopite drugom korom i premažite fil od kokosa, zatim premažite žuti fil, umućenu šlag kremu i pospite kokosom.
Ostavite tortu da odstoji u frižideru, pa poslužite.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.