Rafaelo torta

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 50 minuta
Rafaelo torta

Sastojci

Jaja:
10 komada
Orasi:
250 grama
Mlijeko:
1/2 litra
Prašak za pecivo:
1 pakovanje
Brašno:
6 kašika
Šećer:
15 kašika
Margarin:
1 pakovanje
Čokolada za kuhanje:
1 komad
Šlag pjena:
2 komada
Kokos:
150 grama

Instrukcije

  1. Razdvojite 5 žumanjaka od bjelanjaka, pa bjelanjke izmiksajte sa 5 kašika šećera.

  2. Dodajte 3 kašike mljevenih oraha, 2 kašike brašna, 1 prašak za pecivo i 1 kašiku vrele vode.

  3. Izjednačite smjesu, stavite je u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 15 minuta na 200 °C.

  4. Napravite još jednu ovakvu koru.

  5. Preostalih 10 žumanjaka pomiješajte sa 10 kašika šećera, zatim dodajte 4 kašike brašna i pomiješajte sa malo mlijeka.

  6. Ovu smjesu stavite u mlijeko koje ste prethodno ostavili da ključa na umjerenoj temperaturi.

  7. Kada se fil ohladi dodajte margarin i mikserom umutite.

  8. Podijelite fil na 3 jednaka djela.

  9. U prvi dio stavite 100 gr kokosa, u drugi 100 gr istopljene čokolade i 100 gr oraha, a treći ostavite kakav jeste.

  10. Na prvu koru premažite fil od čokolade i oraha, preklopite drugom korom i premažite fil od kokosa, zatim premažite žuti fil, umućenu šlag kremu i pospite kokosom.

  11. Ostavite tortu da odstoji u frižideru, pa poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.