Rižoto od paradajza i parmezana

Služi: 1 osobuKuhanje: 35 minutaPriprema: 5 minuta
Rižoto od paradajza i parmezana

Sastojci

Paradajz:
400 grama
Supa od povrća:
1 litar
Maslac:
1 kašičica
Maslinovo ulje:
1 kašika
Crveni luk:
1 glavica
Bijeli luk:
2 češnja
Ružmarin:
1 komad
Riža:
250 grama
Cherry paradajz:
300 grama
Parmezan:
4 kašike
Ružmarin:
Po želji

Instrukcije

  1. 200 gr isjeckanog paradajza i pola litra povrtne supe stavite u blender ili procesor za hranu, pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.

  2. Prelijte u šerpu sa preostalom supom, ostavite da blago krčka na niskoj temperaturi.

  3. U međuvremenu stavite maslac i ulje u veću šerpu, pa nakon što se maslac istopi dodajte isjeckani crveni luk.

  4. Kuhajte 6-7 minuta, dok ne omekša, pa umiješajte bijeli luk i ruzmarin.

  5. Dodajte rižu i kuhajte, miješajući, 1 minutu.

  6. Nastavite kuhati rižu, postepeno dodajući smjesu od paradajza.

  7. Nakon što ste u rižu stavili pola smjese od paradajza, dodajte i i cherry paradajz.

  8. Nakon 20-25 minuta riža bi trebala biti mekana i kremasta, a tečnost upijena.

  9. Poklopite posudu i ostavite jednu minutu, a zatim dodajte bosiljak.

  10. Rižoto s paradajzom poslužite posut parmezanom i biberom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.