Sacher torta
Sastojci
Instrukcije
Zagrijte rernu na 175 °C.
Premažite maslacem okrugli pleh za pečenje od 23 cm i obložite pergament papirom, također premazanim maslacem.
U posudi iznad šerpe sa ključalom vodom istopite 120 gr čokolade za kuhanje, pa ostavite da se malo ohladi.
125 gr maslaca umutite mikserom u kremastu masu sa 60 gr šećera u prahu.
Umiješajte i istopljenu čokoladu, a zatim postepeno dodajite jedan po jedan žumanjak.
U posebnoj posudi umutite 6 bjelanjaka sa 125 gr običnog šećera u pjenastu masu.
Sjedinite sa čokoladnom mješavinom, pa dodajte brašno i izjednačite smjesu.
Prelijte smjesu u pleh za pečenje.
Pecite u zagrijanoj rerni oko 45 minuta, ohladite koru, pa ju prepolovite na dva jednaka dijela, horizontalno.
Vodu i šećer stavite da se kuhaju.
Nakon što se tečnost pretvori u sirup, skinite s vatre i umiješajte 2 kašike ruma.
Premažite sirupom obje polovine prerezane kore koja se ispekla.
Džem od marelice pomiješajte sa jednom kašikom vode i miješajte na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne i pretvori u kašu.
Umiješajte preostali rum, pa premažite 1/3 te smjese na jednu polovinu kore.
Preklopite ju drugom polovinom, pa premažite ostatkom sirupa, a zatim cijelu tortu premažite preostalom smjesom od kajsija.
Stavite tortu u frižider, a u međuvremenu pripremite preljev.
Čokoladu istopite pa sjedinite sa ključalim slatkim vrhnjem.
Prelijte cijelu tortu ovim preljevom i ostavite da se ohladi prije posluživanja.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.