Slatki hljeb s limunom i borovnicama

Služi: 1 osobuKuhanje: 60 minutaPriprema: 15 minuta
Slatki hljeb s limunom i borovnicama

Sastojci

Maslo:
3 kašike
Ulje kanole:
3 kašike
Šećer:
1 šolja
Bjelanca:
4 komada
Brašno:
3/4 šolje
Prašak za pecivo:
2 kašičice
Sol:
1/2 kašičice
Mlaćanica:
3/4 šolje
Sok od limuna:
2 kašike
Kora od limuna:
1 kašika
Ekstarkt vanilije:
1/2 kašičice
Borovnice:
1 šolja
Pšenično brašno:
1 šolja

Instrukcije

  1. Predhodno zagrijte pećnicu na 170 °C i uljem premažite posudu za pečenje.

  2. U veću zdjelu dodajte maslo, ulje i šećer. Miješajte uz pomoć el. miksera dok smjesa ne postane glatka.

  3. Dodajte i umutite bjelanca i mlaćanicu.

  4. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa sve saspite u smjesu s jajima.

  5. Umiješajte sok od limuna, koricu od limuna i ekstrakt vanilije. Miješajte dok smjesa ponovo ne postane glatka a zatim dodajte smrznute borovnice.

  6. Prespite u posudu za pečenje i pecite 60 minuta.

  7. Izvadite iz pećnice, ostavite da ohladi a zatim poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.