Složenac od patlidžana i sira
Sastojci
Instrukcije
Zagrijte rernu na 250 °C.
Kriške patlidžana premažite uljem, posolite i pobiberite.
Poredajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 20-25 minuta uz povremeno prevrtanje, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju s obje strane.
U međuvremenu napravite sos.
U jednoj posudi pomiješajte 60 ml mlijeka, brašno i bijeli luk.
Postepeno dodajite preostalo mlijeko i 60 ml marinara sosa.
Kada smjesa proključa, smanjite temperaturu i ostavite da smjesa krčka 2-3 minute, dok se ne zgusne.
Premažite 60 ml marinara sosa na dno posude za pečenje, poredajte jedan sloj patlidžana i pospite pripremljenim sosom.
Pnavljajte ovaj postupak do isteka materijala.
Na gornji sloj pospite 60 ml marinara sosa i pospite mozzarellom i parmezanom.
Pecite 10-15 minuta dok ne dobije smeđkastu boju.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.