Sočne rolnice od oraha

Služi: 1 osobuKuhanje: 70 minutaPriprema: 30 minuta
Sočne rolnice od oraha

Sastojci

Brašno:
1 kilogram
Jaja:
2 komada
Ulje:
3 kašike
Sok od limuna:
1 kašika
Sol:
1 kašičica
Prašak za pecivo:
1 kašičica
Nasjeckani orasi:
200 grama
Margarin:
375 grama
Šećer:
1 kilogram
Limun:
1/4 komada
Gustin:
250 grama

Instrukcije

  1. Stavite u šerpu 1 kg šećera sa 1 l vode i ostavite da proključa smjesa.

  2. Nakon što se šećer istopi i smjesa proključa, dodajte koru od ¼ limuna.

  3. Kuhajte dok se tečnost ne zgusne, pa skinite s vatre.

  4. Ostavite na stranu.

  5. Prosijano brašno stavite u zdjelu, pa dodajte jaja, ulje, limunov sok, sol i prašak za pecivo.

  6. Polahko dodajite 250 ml vode i mijesite tijesto.

  7. Kada ujednačeno zamijesite tijesto podijelite ga na 14-16 dijelova i ostavite da odstoji.

  8. Svaki dio uvaljajte u gustin, jedan po jedan, a zatim ih razvijte što je tanje moguće.

  9. Na sredinu svake jufke pospite orahe, na sredini zgušvajte svaku jufku, krajeve preklopite, pa uvrnite svaku jufku.

  10. Poredajte rolade u pleh dimenzija 30-35 cm, pa ih premažite istopljenim margarinom.

  11. Stavite u rernu i na laganoj temperaturi pecite dok ne porumeni postane hrskavo.

  12. Kada se ispeče, prelijte hladnim sirupom kojeg ste pripremili na početku.

  13. Ostavite da se upije sirup, izrežite na male rolnice i poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.