Sočne rolnice od oraha
Sastojci
Instrukcije
Stavite u šerpu 1 kg šećera sa 1 l vode i ostavite da proključa smjesa.
Nakon što se šećer istopi i smjesa proključa, dodajte koru od ¼ limuna.
Kuhajte dok se tečnost ne zgusne, pa skinite s vatre.
Ostavite na stranu.
Prosijano brašno stavite u zdjelu, pa dodajte jaja, ulje, limunov sok, sol i prašak za pecivo.
Polahko dodajite 250 ml vode i mijesite tijesto.
Kada ujednačeno zamijesite tijesto podijelite ga na 14-16 dijelova i ostavite da odstoji.
Svaki dio uvaljajte u gustin, jedan po jedan, a zatim ih razvijte što je tanje moguće.
Na sredinu svake jufke pospite orahe, na sredini zgušvajte svaku jufku, krajeve preklopite, pa uvrnite svaku jufku.
Poredajte rolade u pleh dimenzija 30-35 cm, pa ih premažite istopljenim margarinom.
Stavite u rernu i na laganoj temperaturi pecite dok ne porumeni postane hrskavo.
Kada se ispeče, prelijte hladnim sirupom kojeg ste pripremili na početku.
Ostavite da se upije sirup, izrežite na male rolnice i poslužite.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.