Sogan dolma

Služi: 1 osobuKuhanje: 90 minutaPriprema: 20 minuta
Sogan dolma

Sastojci

Crveni luk:
1 glavica
Mljeveno meso:
400 grama
Riža:
100 grama
Celer:
50 grama
Pavlaka:
2 decilitra
Sok od limuna:
1 komad
Mrkve:
1 komad
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji
Aleva paprika:
Po želji

Instrukcije

  1. Očistite luk i zasijecite svaku glavicu pri vrhu. Stavite u lonac i kuhajte nekoliko minuta.

  2. Izvadite, iscijedite i ostavite da se ohladi.

  3. U međuvremenu dodajte meso, mrkvu, celer, rižu, sol, biber u zdjelu i dobro izmiješajte.

  4. Napravljenom smjesom punite lukove.

  5. Prvi sloj luka bacite, srednji koristite kao podlogu a ostatak punite.

  6. Složite napunjene lukove u lonac i pospite alevom paprikom.

  7. Pomastite i zalijte mlakom vodom.

  8. Kuhajte na većoj temperaturi a kasnije smanjite temperaturu.

  9. Prilikom serivranja pospite s sokom od limuna ili pavlakom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.