Štrudla
Sastojci
Instrukcije
U decilitar toplog miljeka stavite germu i secer i ostavite da nadodje. Brasno prosijte i u njega stavite so, nadoslu germu, ostatak mlijeka i ulje. Zamijesite tijesto i ostavite da naraste dok mu se volumen ne udvostruci. 2 U serpici zagrijte miljeko i u njemu otopite secer i u vrelo mlijeko dodajte mljeveni mak. Ko voli nek doda jos neke arome...rum, grozdjice i sl. 3 tijesto razvaljajte na tanko mozda pola cm. i nanesite fil i umotajte u strudlu. Ostavite da miruje oko 15 min. Premazite umucenim zumanjcem i stavite da se pece na 180 C (ako je sa grijacima, za vruci zrak 160 C) i pece se oko cetrdesetak minuta. S napomenom da smanjite temperaturu na polovici pecenja. 4 Gotovu strudlu pospite secerom u prahu. Ovo je mjera za jednu strudlu duzine velikog pleha... kome treba vise neka podupla sastojke!
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.