Supa za jačanje imuniteta od zelenog povrća
Sastojci
Instrukcije
Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte bijeli luk sitno sjeckani, oljušten i narezan đumbir i sitno sjeckani mladi luk. Dinstajte oko 3 minute, dok ne postanu jako mirisni, ali pazite da ne potamne.
Dodajte origano, peršun, papričicu u prahu, kurkumu, crni biber i soja sos. Kuhajte 2 minute dok se začini ne proključaju.
Dodajte brokulu i kuhajte dok ne postane svijetlo zelena i počne otpuštati malo tečnosti, oko 5 minuta.
Dodajte pileći temeljac. Pokrijte, smanjite temperaturu na nisku i krčkajte oko 10 minuta, dok brokula ne omekša.
Dodajte blitvu i miješajte, oko 30 sekundi. Dodajte špinat, nekoliko šolja. Kuhajte dok se samo malo ne uvene i promiješajte da se sjedini prije dodavanja više. Nakon što se špinat uvene i stabljike brokule mogu lako probosti viljuškom, sklonite supu s vatre. Važno je ne prekuhati zelenilo jer će početi gubiti svoju boju i hranjive tvari.
Ohladite supu 15 minuta, dok je možete sigurno prenijeti u blender ako ga koristite. Uz pomoć stajaćeg ili štapnog miksera, kratko izmiksajte supu da se sjedini, zatim dodajte avokado, sok od limuna i so i miksajte dok ne postane kremasto bez grudvica.
Uživajte u toploj ili hladnoj supi, posluženoj s sjemenkama tikve i svježim peršunom po želji.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.