Supa za jačanje imuniteta od zelenog povrća

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 10 minuta
Supa za jačanje imuniteta od zelenog povrća

Sastojci

Maslinovo ulje:
2 kašike
Bijeli luk:
8 češanja
Đumbir:
Po želji
Mladi luk:
4 komada
Origano:
3 kašike
Peršun:
1 šolja
Papričica u prahu:
1 kašičica
Kurkum:
1 kašičica
Crni biber:
1 kašičica
Soja sos:
2 kašike
Brokula:
600 grama
Pileći temeljac:
6 šolja
Blitva:
140 grama
Špinat:
450 grama
Avokado:
1 komad
Limunov sok:
1 šolja
Sol:
Po želji

Instrukcije

  1. Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte bijeli luk sitno sjeckani, oljušten i narezan đumbir i sitno sjeckani mladi luk. Dinstajte oko 3 minute, dok ne postanu jako mirisni, ali pazite da ne potamne.

  2. Dodajte origano, peršun, papričicu u prahu, kurkumu, crni biber i soja sos. Kuhajte 2 minute dok se začini ne proključaju.

  3. Dodajte brokulu i kuhajte dok ne postane svijetlo zelena i počne otpuštati malo tečnosti, oko 5 minuta.

  4. Dodajte pileći temeljac. Pokrijte, smanjite temperaturu na nisku i krčkajte oko 10 minuta, dok brokula ne omekša.

  5. Dodajte blitvu i miješajte, oko 30 sekundi. Dodajte špinat, nekoliko šolja. Kuhajte dok se samo malo ne uvene i promiješajte da se sjedini prije dodavanja više. Nakon što se špinat uvene i stabljike brokule mogu lako probosti viljuškom, sklonite supu s vatre. Važno je ne prekuhati zelenilo jer će početi gubiti svoju boju i hranjive tvari.

  6. Ohladite supu 15 minuta, dok je možete sigurno prenijeti u blender ako ga koristite. Uz pomoć stajaćeg ili štapnog miksera, kratko izmiksajte supu da se sjedini, zatim dodajte avokado, sok od limuna i so i miksajte dok ne postane kremasto bez grudvica.

  7. Uživajte u toploj ili hladnoj supi, posluženoj s sjemenkama tikve i svježim peršunom po želji.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.