Tiramisu sladoled-torta
Sastojci
Instrukcije
Stavite 160 ml vode u manju šerpu i nakon što proključa, skinite s vatre, pa umiješajte skuhanu kafu i liker.
Ostavite da se sirup ohladi, a u međuvremenu napravite koru.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Mikserom umutite 4 žumanjka, vaniliju i 50 gr šećera.
Četiri bjelanjka pomiješajte sa malo soli, pa uz lagano mućenje mikserom postepeno dodajite i preostalih 50 gr šećera.
Nastavite mutiti smjesu dok ne postane pjenasta, a zatim ju sjedinite sa smjesom od žumanjaka.
70 gr brašna pomiješajte sa 65 gr gustina, a zatim tu mješavinu pomiješajte sa smjesom od bjelanjaka i žumanjaka.
Pprelijte u kvadratni pleh od 23 cm i pecite 35 do 40 minuta na 170 °C.
Kada se kora ispeče i ohladi prerežite ju na dva jednaka dijela.
Stavite jedan dio kore na tacnu, a zatim koru premažite pripremljenim sirupom i pospite mljevenom kafom (2 kašike).
Espresso sladoled umutite i premažite ga preko kore.
Preklopite drugom korom, pa i nju premažite preostalim sirupom.
Ostavite tortu u zamrzivač 20 minuta, a zatim ju izvadite i premažite pripremljenim sladoledom od kafe.
Ukrasite tortu čokoladom.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.