Tiramisu sladoled-torta

Služi: 1 osobuKuhanje: 60 minutaPriprema: 40 minuta
Tiramisu sladoled-torta

Sastojci

Šećer:
100 grama
Kafa:
300 mililitara
Liker od kafe:
70 mililitara
Mljevena kafa:
60 mililitara
Sladoled espresso:
1 litar
Sladoled od kafe:
1 litar
Jaja:
4 komada
Brašno:
70 grama
Gustin:
65 grama
Vanila ekstrakt:
1 kašičica
Čokolada:
1 pakovanje
Sol:
1 kašičica

Instrukcije

  1. Stavite 160 ml vode u manju šerpu i nakon što proključa, skinite s vatre, pa umiješajte skuhanu kafu i liker.

  2. Ostavite da se sirup ohladi, a u međuvremenu napravite koru.

  3. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.

  4. Mikserom umutite 4 žumanjka, vaniliju i 50 gr šećera.

  5. Četiri bjelanjka pomiješajte sa malo soli, pa uz lagano mućenje mikserom postepeno dodajite i preostalih 50 gr šećera.

  6. Nastavite mutiti smjesu dok ne postane pjenasta, a zatim ju sjedinite sa smjesom od žumanjaka.

  7. 70 gr brašna pomiješajte sa 65 gr gustina, a zatim tu mješavinu pomiješajte sa smjesom od bjelanjaka i žumanjaka.

  8. Pprelijte u kvadratni pleh od 23 cm i pecite 35 do 40 minuta na 170 °C.

  9. Kada se kora ispeče i ohladi prerežite ju na dva jednaka dijela.

  10. Stavite jedan dio kore na tacnu, a zatim koru premažite pripremljenim sirupom i pospite mljevenom kafom (2 kašike).

  11. Espresso sladoled umutite i premažite ga preko kore.

  12. Preklopite drugom korom, pa i nju premažite preostalim sirupom.

  13. Ostavite tortu u zamrzivač 20 minuta, a zatim ju izvadite i premažite pripremljenim sladoledom od kafe.

  14. Ukrasite tortu čokoladom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.