Torta duginih boja

Služi: 1 osobuKuhanje: 60 minutaPriprema: 20 minuta
Torta duginih boja

Sastojci

Ekstarkt vanilije:
1 kašičica
Mascarpone:
500 grama
Šećer u prahu:
350 grama

Instrukcije

  1. U jednoj posudi sjedinite 125 gr maslaca, 150 gr šećera, 3 jaja, 225 gr brašna, 1 kašikicu praška za pecivo, 1 kašikicu vanilla ekstrakta i prstohvat soli.

  2. Mikserom dobro umutite sastojke kako biste dobili ujednačenu, glatku smjesu.

  3. Ovu smjesu podijelite na dva jednaka dijela kako biste dobili dvije kore.

  4. Odaberite dvije različite boje za hranu.

  5. Stavite malo jedne boje u jednu smjesu i malo druge boje u preostalu polovinu smjese.

  6. Miješajte sve dok ne dobijete željenu boju.

  7. Dva okrugla kalupa dimenzija 2x20 cm obložite pergament papirom.

  8. Stavite različito obojene smjese u dva pripremljena kalupa.

  9. Špahtlom ih poravnajte na površini.

  10. Pecite ih po 12 minuta na 180 °C.

  11. Na isti način napravite i preostale 4 kore sa 4 različite boje.

  12. Nakon što završite proces dobit ćete 6 kora različitih boja koje je potrebno potpuno ohladiti.

  13. Ukoliko želite i rozu koru, dodajte količinu nabrojanih sastojaka.

  14. Da biste napravili fil (preljev), mikserom umutite sir i vanilla ekstrakt.

  15. Prosijte šećer u smjesu i pažljivo izmiješajte kašikom.

  16. Budite oprezni, jer postoji mogućnost da se smjesa miješanjem razdvoji.

  17. Premažite malo smjese na tacnu na koju ćete staviti tortu (samo onoliko koliko je potrebno da se zalijepi prva kora).

  18. Stavite preko namaza prvu koru (crvenu).

  19. Premažite ju jednim dijelom pripremljenog fila, zatim preklopite narandžastom korom.

  20. Premažite i ovu koru, pa nastavite isti postupak redajući dalje žutu, zelenu, plavu, pa ljubičastu koru.

  21. Ostatkom fila premažite cijelu tortu.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.