Torta od bijele čokolade
Sastojci
Instrukcije
3 jaja mikserom umutiti sa 3 kašike šećera, zatim dodati 6 kašika oraha i 1 kašiku brašna, pa polahko kašikom izmiješati.
Smjesu preliti u okrugli pleh za pečenje i peći 30 minuta na 180 °C.
200 gr margarina umutiti sa 200 gr šećera u prahu.
Odvojiti 4 žumanjka od bjelanjaka, pa ih dodavati jedan po jedan u margarin, uz neprestano miješanje.
Istopljenu, ohlađenu bijelu čokoladu umiješati u ovu smjesu.
200 gr mljevenih oraha pomiješati sa 2 kašike šećera, istopljenom crnom čokoladom i sokom od narandže.
Od ove smjese napraviti kuglice veličine oraha.
Osam kašika šećera karamelizirati.
Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg sa 6 kašika šećera, pa uz neprestano miješanje dodavati postepeno karamel.
Preko ispečene i ohlađene kore premazati fil od bijele čokolade, zatim poredati kuglice od oraha, lagano ih pritisnuti rukom, pa preko njih premazati snijeg od bjelanjaka.
Tortu ukrasiti ribanom bijelom čokoladom.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.