Torta od bijele i crne čokolade
Sastojci
Instrukcije
Priprema biskvita: Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu svjetlija i penasta masa. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Lagano promiješajte da se sjedini. Na kraju dodajte toplu vodu i promiješajte da dobijete glatku smjesu. Smjesu ulijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20-25 minuta ili dok kolač ne bude pečen.
Priprema kreme: U šerpu stavite mlijeko, bijelu čokoladu izlomljenu na kockice, gustin i šećer u prahu. Kuvajte na srednje jakoj vatri stalno miješajući dok se smjesa ne zgusne. Kada se krema zgusne, sklonite je sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi. Umutite margarin i postepeno dodajte ohlađenu kremu, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.
Slaganje kolača: Ohlađeni biskvit prerežite na dva jednaka dijela. Na donji dio stavite polovinu pripremljene kreme. Poklopite drugim dijelom biskvita. Preostalu kremu nanesite na vrh kolača i poravnajte.
Priprema glazure: Otopite čokolade za kuhanje na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Prelijte otopljenu čokoladu preko kolača.
Ostavite kolač da se dobro ohladi i stegne prije posluživanja. Narežite na komade i poslužite.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.