Torta od limuna i jagoda

Služi: 1 osobuKuhanje: 40 minutaPriprema: 30 minuta
Torta od limuna i jagoda

Sastojci

Brašno:
180 grama
Mlijeko:
70 mililitara
Bjelanca:
2 komada
Ekstarkt vanilije:
1 kašika
Šećer:
190 grama
Prašak za pecivo:
3 kašičice
Sol:
10 grama
Margarin:
60 grama
Bijela čokolada:
50 grama
Šlag pjena:
120 mililitara
Kora od limuna:
1 komad
Jaja:
2 komada
Sok od limuna:
80 mililitara
Jagode:
500 grama

Instrukcije

  1. Bjelanjke, mlijeko i vanila ekstrakt umutiti.

  2. U posebnoj posudi pomiješati brašno, 90 gr šećera, prašak za pecivo i sol.

  3. Dodati 60 gr margarina, pa mikserom, na smanjenoj brzini mutiti smjesu.

  4. Postepeno dodavati mješavinu s mlijekom i mutiti dok se ne izjednači smjesa.

  5. Staviti je u pleh za pečenje premazan uljem i peći 30 do 40 minuta na 170 °C.

  6. 100 gr šećera, limunovu koru, iscijeđen limunov sok i jaja sjediniti, staviti posudu u kojoj se ovi sastojci nalaze na paru i kuhati uz konstantno miješanje dok se šećer ne istopi, a smjesa postane gusta.

  7. Skinuti smjesu s vatre, staviti je u blender i miksati nekoliko minuta.

  8. Kada se ohladi, postepeno dodavati margarin i nastaviti miksanje.

  9. Kada se dobije fina krema, ostaviti je u frižider.

  10. Istopljenu bijelu čokoladu pomiješati sa slatkim vrhnjem i ostaviti također u frižider.

  11. Koru prerezati na tri dijela.

  12. Prvu premazati filom do bijele čokolade, zatim posuti jagode, staviti drugu koru i ponoviti postupak.

  13. Na posljednju koru premazati kremu od limuna, pa ostaviti tortu u frižider da se ohladi.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.