Torta sa okusom banane i vanilije
Sastojci
Instrukcije
Želatin potopite u 2 kašike tople vode.
U posebnoj posudi pomiješajte izmrvljeni keks sa maslacem, pa smjesu rasporedite u okrugli pleh za pečenje omjera 20 cm, obložen papirom za pečenje i premazan istopljenim maslacem.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Žumanjke, 1/3 pripremljene količine šećera, maskarpone i sjeme iz mahune vanilije izmiksajte mikserom.
Dodajte želatin i šlag kremu.
U posebnoj posudi umutite bjelanjke i preostali šećer u prahu.
Čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera sjedinite sa smjesom od mascarpone sira.
Ovaj fil premažite preko osnovice od keksa, pa ostavite da prenoći u frižideru.
Slatko vrhnje, maslac, smeđi šećer i vanilla ekstrakt pomiješajte, pa posudu sa ovim sastojcima stavite na laganu vatru.
Miješajte dok se šećer ne istopi, a nakon tog pojačajte temperaturu i kuhajte još 3-4 minute.
Skinite s vatre, a zatim ostavite u frižider 1-2 h.
Pri posluživanju, na svaki komad torte stavite kriške banana, zatim pripremljeni preljev i listove badema.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.