Torta sa okusom banane i vanilije

Služi: 1 osobuKuhanje: 10 minutaPriprema: 60 minuta
Torta sa okusom banane i vanilije

Sastojci

Neslani maslac:
70 grama
Želatina:
3 kašike
Integralni keks:
100 grama
Jaja:
2 komada
Šećer u prahu:
75 grama
Maskarpone sir:
225 grama
Vanilija:
1 komad
Banane:
2 komada
Šlag krema od vanilije:
300 grama
Proprženi bademi:
50 grama
Slatko vrhnje:
150 grama
Neslani maslac:
75 grama
Smeđi šećer:
150 grama
Ekstarkt vanilije:
1 kašičica

Instrukcije

  1. Želatin potopite u 2 kašike tople vode.

  2. U posebnoj posudi pomiješajte izmrvljeni keks sa maslacem, pa smjesu rasporedite u okrugli pleh za pečenje omjera 20 cm, obložen papirom za pečenje i premazan istopljenim maslacem.

  3. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.

  4. Žumanjke, 1/3 pripremljene količine šećera, maskarpone i sjeme iz mahune vanilije izmiksajte mikserom.

  5. Dodajte želatin i šlag kremu.

  6. U posebnoj posudi umutite bjelanjke i preostali šećer u prahu.

  7. Čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera sjedinite sa smjesom od mascarpone sira.

  8. Ovaj fil premažite preko osnovice od keksa, pa ostavite da prenoći u frižideru.

  9. Slatko vrhnje, maslac, smeđi šećer i vanilla ekstrakt pomiješajte, pa posudu sa ovim sastojcima stavite na laganu vatru.

  10. Miješajte dok se šećer ne istopi, a nakon tog pojačajte temperaturu i kuhajte još 3-4 minute.

  11. Skinite s vatre, a zatim ostavite u frižider 1-2 h.

  12. Pri posluživanju, na svaki komad torte stavite kriške banana, zatim pripremljeni preljev i listove badema.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.