Turšija
Služi: 1 osobuPriprema: 20 minuta
Sastojci
Paprike:
Po želji
Zeleni paradajz:
Po želji
Karfiol:
Po želji
Ocat:
1 litar
Voda:
3 litra
Šećer:
5/2 kilogram
Sol:
3/2 kilogram
Mrkve:
Po želji
Konzervans:
Po želji
Vinobran:
Po želji
Instrukcije
Prije nego što povrće počnete redati u teglu ili manje bure za pravljenje turšije, dobro ga operite i narežite .
Šećer, sol, ocat, vodu, konzervans i vinobran stavite u jednu posudu i miješajte dok se sastojci ne istope.
Zatim, tu hladnu smjesu prespite preko povrća koje ste redali u tegli ili buretu.
Turšija može stajati i do 18 mjeseci.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.