Turski kadaif sa mliječnim pudingom

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 10 minuta
Turski kadaif sa mliječnim pudingom

Sastojci

Kadaif:
250 grama
Šećer:
450 grama
Maslac:
5 kašika
Nasjeckani orasi:
300 grama
Tučeno vrhnje:
250 mililitara
Mlijeko:
1 litar
Margarin:
125 grama
Brašno:
4 kašike
Ekstarkt vanilije:
1 kašičica

Instrukcije

  1. Jedan ili dva sata prije pripreme ostaviti kadaif da odstoji u zamrzivaču, zatim ga izvaditi i izlomiti.

  2. Staviti kadaif u šerpu sa 150 gr šećera i 5 kašika maslaca, pa kuhati na umjerenoj temperaturi 20-ak minuta uz neprestano miješanje.

  3. Umiješati orahe, pa smjesu ostaviti da se ohladi.

  4. U posebnoj posudi istopiti margarin, zatim dodati brašno i miješati 2-3 minute.

  5. Dodati mlijeko i 300 gr šećera, pa nastaviti miješanje dok se smjesa ne zgusne.

  6. Umiješati vaniliju, pa skinuti smjesu s vatre.

  7. Kada se ohladi, u pripremljeni mliječni puding dodati tučeno vrhnje, pa mikserom umutiti u glatku smjesu.

  8. U jednu od kuhinjskih, pravougaonih posuda staviti jedan sloj pripremljenog kadaifa, zatim mješavinu pudinga i vrhnja, pa ponovo kadaif.

  9. Izrezati na kocke i poslužiti.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.