Ukusna štrudla s jabukama

Služi: 1 osobuKuhanje: 40 minutaPriprema: 50 minuta
Ukusna štrudla s jabukama

Sastojci

Brašno:
300 grama
Grožđice:
50 grama
Šećer:
130 grama
Ulje:
2 kašike
Prezla:
50 grama
Vanila šečer:
1 pakovanje
Maslac:
1 kašika
Sol:
Po želji
Cimet:
Po želji
Rum:
Po želji
Šećer u prahu:
Po želji

Instrukcije

  1. Zamijesiti glatko tijesto sa 300 gr brašna, 200 ml mlake, slane vode i 2 kašike ulja.

  2. Podijeliti tijesto na dva dijela, premazati ga uljem i ostaviti pola sata da odstoji.

  3. Jabuke oguliti i naribati, pa pomiješati s groždjicama.

  4. Prezlu propržiti na maslacu.

  5. Nakon što odstoji, tijesto rastanjiti oklagijom i rukama razvući koliko je moguće.

  6. Na prvu jufku staviti jedan dio propržene prezle, smjese s jabukama i groždjicama, 50 gr šećera, pola vanilin šećera, malo cimeta i poprskati s malo ruma.

  7. Isti postupak ponoviti i za drugu štrudlu s preostalim materijalom.

  8. U pleh premazan uljem staviti štrudle, premazati ih istopljenim maslacem i peći 40 minuta na 200 °C.

  9. Kada se ispeku, tople štrudle posuti šećerom u prahu i poslužiti.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.