Ukusne kuglice od riže i parmezana
Sastojci
Instrukcije
Prije svega napravite umak.
Zagrijte prvo ulje u tavi.
Dodajte 1 isjeckanu glavicu crvenog luka i pržite 2-3 minute na umjerenoj temperaturi.
Dodajte 340 gr paradajza, 80 ml vode i 1 kašiku paradajz sosa, pa kuhajte 2 minute dok se smjesa ne zgusne.
Smjesu stavite u blender i miksajte dok ne postane glatka.
Prebacite u zdjelu za umak i ostavite na stranu.
U šerpu stavite malo ulja i 10 gr maslaca, pa kada se maslac istopi stavite isjeckanu glavicu crvenog i 1 češanj bijelog luka.
Dodajte rižu i pola od pripremljene pileće supe (od pilećih kocki).
Poklopite posudu i ostavite da smjesa kuha dok riža ne upije tečnost.
Povremeno miješajte rižu, kako se ne bi zalijepila za dno šerpe.
Kada se skuha, skinite rižu s vatre, dodajte preostali maslac, parmezan i bosiljak.
Sve izmiješajte i ostavite da se smjesa ohladi.
U hladnu smjesu od riže dodajte jaje i izjednačite.
Vlažnim rukama od pripremljene smjese oblikujte kuglice, pa ih uvaljajte u prezlu.
U tavi, na zagrijanom ulju pržite kuglice dok ne porumene ujednačeno.
Stavite ih na papirni ubrus kako bi se upila masnoća, a zatim poslužite uz pripremljeni umak.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.