Vegetarijanske lazanje

Služi: 1 osobuKuhanje: 40 minutaPriprema: 30 minuta
Vegetarijanske lazanje

Sastojci

Bijeli luk:
3 češnja
Crveni luk:
1/2 glavice
Paradajz sos:
1 litar
Bosiljak:
Po želji
Origano:
Po želji
Peršun:
Po želji
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji
Crvena paprika:
1/2 komada
Mrkve:
2 komada
Brokule:
1 svežanj
Tikvice:
1 komad
Gljive:
200 grama
Riccotta sir:
250 grama
Mozzarela:
400 grama
Lazanja listovi:
500 grama
Parmezan:
150 grama

Instrukcije

  1. Sitno isjeckati crveni i bijeli luk, propržiti na maslinovom ulju, pa zajedno sa bosiljkom, origanom, peršunom, biberom i soli pomiješati sa paradajz sosom.

  2. Paradajz sos sa začinima staviti da krčka na laganoj vatri uz povremeno miješanje.

  3. Isjeckati papriku, brokulu, tikvicu, mrkvu i gljive, pa ih izdinstati na maslinovom ulju.

  4. Lazanja listove kuhati 8-10 minuta u kipućoj vodi, pa ih ocijediti.

  5. Premazati tanji sloj paradajz sosa preko pleha za pečenje, zatim poredati 1/3 lazanja listova, ½ smjese od povrća, dodati ricotta sir, ½ mozzarelle i malo paradajz sosa.

  6. Ponovo redati lazanja listove i nastaviti isti postupak do isteka materijala.

  7. Pokriti posudu sa lazanjama folijom i peći na 180 °C 30 minuta.

  8. Nakon 30 minuta, izvaditi lazanje iz rerne, posuti ih parmezanom, vratiti u rernu i peći još 10 minuta.

  9. Kada se ispeku, sačekati 10 minuta da se malo ohlade, pa ih rezati.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.