Vegetarijanske rolnice od lisnatog tijesta

Služi: 1 osobuKuhanje: 50 minutaPriprema: 20 minuta
Vegetarijanske rolnice od lisnatog tijesta

Sastojci

Šampinjoni:
200 grama
Maslinovo ulje:
3 kašike
Prasa:
2 komada
Bijeli luk:
2 češnja
Kadulja:
1 kašika
Miso pasta:
1 kašika
Senf:
2 kašičice
Konzervisano kestenje:
30 grama
Cheddar sir:
60 grama
Lisnato tijesto:
1 list
Jaja:
1 komad
Prezla:
70 grama

Instrukcije

  1. Gljive isjeckati na sitne komadiće.

  2. Stavite 1.5 kašičica maslinovog ulja u veliku tavu i dodajte prasu zajedno sa prstohvatom soli. Lagano pržite 15 minuta ili dok ne omekša i ne postane zlatno smeđ. Izvadite prasu iz tave i stavite je u zdjelu. Zagrijte preostalo ulje u tavi i pržite gljive 10 minuta na srednje jakoj temperaturi. Dodajte bijeli luk, kadulju, miso pastu i senf te pržite još jedan minut, zatim ostavite da se malo ohladi.

  3. Zagrijte pekaru na 200°C. U zdjeli kombinujte smjesu gljiva sa prasom, dodajte kestene, sir i prezle. Lagano začinite po ukusu. Dobro promiješajte sve zajedno dok ne dobijete cjelovitu smjesu.

  4. Razvaljajte lisnato tijesto na pobrašnjenoj površini tako da jedna strana mjeri otprilike 40 cm. Raširite smjesu od gljiva duž sredine tijesta. Preklopite tijesto preko smjese i zatvorite rubove pritiskom viljuške, zatim izrežite na 8 komada. Položite ih na pleh obložen papirom za pečenje i svaki premažite umućenim jajetom. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni 25-30 minuta ili dok ne postanu duboko zlatno smeđe boje. Ostavite da se malo ohlade prije nego što ih poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.