Vezirski lokum
Sastojci
Instrukcije
Najprvo napraviti kremu od sastojaka za fil, jer se krema treba ohladiti.
U mlijeko razmutiti brašno, nišestu i šećer.
Staviti na vatru, konstantno miješajući da se ne ugrudva.
Kad se krema zgusne, ostaviti da se potpuno ohladi.
U medjuvremenu od sastojaka za koru napraviti smjesu i izliti je u veću tepsiju sa pek papirom i peći na laganoj temperaturi... skoro sušiti.
Kad je kora gotova, ostaviti da se malo ohladi pa je izrezati (u tepsiji) na pravougaonike dužine 6 do 7 cm, širine 4 do 5 cm.
Svaki pravougaonik odvojiti od tepsije, pa ga lagano izrezati na dvije polovine (kao kad se reže kora za tortu na dva dijela).
Svaku polovinu premazati kremom i rolati (kao rolat).
Male rolatiće djelimično umakati u mlijeko (u kojem je dodano 3 kašike sećera) i valjati u kokos.
Po vrhu gotovih lokuma se može posuti mljeveni orah, a po orahu med.
Rezultat je prekrasna delicija, i vrijedi truda :). Prijatno!
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.