Voćni kolač od integralnog brašna
Sastojci
Instrukcije
Namastite okrugli kalup za kolač promjera 20 cm i visine 7 cm. Dno i stranice obložite sa dva sloja papira za pečenje.
U velikoj šerpi pomiješajte suho voće, hurme i marelice. Dovedite do ključanja. Lagano kuhajte 5 minuta, povremeno miješajući. Sklonite sa vatre. Prebacite smjesu u veliku zdjelu. Ostavite da se hladi 45 minuta.
Umiješajte med, jabuku i jaja u ohlađenu smjesu.
Prosijte brašno, začine i sodu bikarbonu preko voćne smjese, a zatim dodajte sve ljuske koje su ostale u cjedilu u zdjelu. Dodajte bademovo brašno. Miješajte dok se sve dobro ne sjedini. Smjesu sipajte u pripremljeni kalup. Poravnajte vrh. Posipajte narezanim bademima.
Pecite u rerni zagrijanoj na 150°C 1 sat i 15 minuta, ili dok kolač nije pečen u sredini. Pokrijte vrh komadom papira za pečenje. Umotajte kolač (još uvijek u kalupu) u čistu kuhinjsku krpu. Ostavite da se potpuno ohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa. Prebacite u hermetički zatvorenu posudu.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.