Vrući namaz od špinata i artičoka

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 10 minuta
Vrući namaz od špinata i artičoka

Sastojci

Artičoka:
400 grama
Špinat:
300 grama
Mladi luk:
1 šolja
Bijeli luk:
1 češanj
Grčki jogurt:
1 šolja
Majoneza:
1 šolja
Parmezan:
2 šolje
Mozzarella:
110 grama
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji
Maslinovo ulje u spreju:
Po želji

Instrukcije

  1. U blenderu grubo nasjeckajte srca artičoka zajedno sa češnjakom i sitno sjeckanim mladim lukom. Sve sastojke sjedinite u zdjeli.

  2. Zagrijte pećnicu na 190°C.

  3. Stavite smjesu u vatrostalnu posudu i pecite na 190°C 20-25 minuta, dok ne postane vruće i dok se sir (parmezana i mozzarella) ne rastopi. Poslužite odmah.

  4. Također ovo možete da spremite i u mikrovalnoj pećnici tako što stavite smjesu u posudu koja je sigurna za mikrovalnu pećnicu, pokrijte je s poklopcem i zagrijte 3 do 5 minuta, dok ne postane vruće i dok se sir ne rastopi.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.