Zapečene mrkve s krompirom

Služi: 1 osobuKuhanje: 85 minutaPriprema: 10 minuta
Zapečene mrkve s krompirom

Sastojci

Maslo:
3 kašike
Brašno:
3 kašike
Sol:
1 kašičica
Biber:
1/4 kašičice
Mlijeko:
3/2 solja
Cheddar sir:
1 šolja
Krompir:
3 komada
Mrkve:
1 komad
Luk:
2 kašike

Instrukcije

  1. U većem loncu rastopite maslo pa dodajte brašno, sol, biber i pirjajte dok ne dobijete glatku smjesu.

  2. Postepeno dodajite mlijeko, dovedite do ključanja i pirjajte 2 minute uz konstantno miješanje.

  3. Smanjite temperaturu, umiješajte 1/2 šolje sira i ostavite da smjesa prija dok se sir ne rastopi.

  4. Dodajte krompir, mrkvu i luk u napravljenu smjesu, pa sve prespite u podmazanu posudu za pečenje.

  5. Poklopite i pecite 60 minuta na temperaturi od 170 °C. Skinite poklopac, pospite sa preostalim sirom i pecite još 15 minuta.

  6. Izvadite i poslužite odmah.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.