Zapečeni kupus sa sirom
Sastojci
Instrukcije
Kupus kuhati u kipućoj, posoljenoj vodi 4-5 minuta, dok ne omekša.
Ocijediti, umiješati u kupus 2 kašike maslaca i ostaviti na stranu.
Istopiti 6 kašika maslaca u šerpi, dodati brašno, sol i biber, pa pirjati dok se ne dobije glatka smjesa.
Postepeno dodavati mlijeko i kuhati 4-5 minuta uz konstantno miješanje.
Staviti pola kupusa u uljem premazanu posudu za pečenje, a zatim preliti s pola smjese od mlijeka.
Ponoviti isto sa preostalim kupusom i smjesom od mlijeka, pa po površini posuti sir.
Istopiti preostali maslac, pomiješati s prezlom i preliti preko kupusa.
Smjesu peći 20 minuta na 170 °C.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.