Zapečeni losos s limunom i šparogom

Služi: 1 osobuKuhanje: 45 minutaPriprema: 10 minuta
Zapečeni losos s limunom i šparogom

Sastojci

Losos:
4 komada
Ekstra djevičansko maslinovo ulje:
1/4 šoljice
Limun:
1 komad
Timijan:
4 komada
Senf:
2 kašike
Vinski ocat:
1 kašika
Estragon:
3 kašičice
Šećer:
1/2 kašičice
Šparoga:
2 svežnja

Instrukcije

  1. Zagrijte pećnicu na 220 °C. Obložite dvije tepsije za pečenje sa folijom.

  2. Dodajte filete u svaku i po njima poredajte limunove kriške i grančice timijana.

  3. Pospite s jednom kašikom ulja i začinite. Presavijte krajeve folije.

  4. Pecite 15 minuta.

  5. U međuvremenu, umutite senf, ocat, estragon, šećer i preostalo ulje u zdjeli.

  6. Začinite i ostavite preljev na stranu.

  7. Kuhajte šparoge u tavi na laganoj vatri 2 minute ili dok ne postanu mekane. Iscijedite i držite šparoge tople.

  8. Rasporedite filete i šparoge u posude za posluživanje i prespite sa napravljenim preljevom. Poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.