Zapečeni pire krompir s bijelim lukom
Sastojci
Instrukcije
Stavite maslinovo ulje u tavu i dodajte bijeli luk. Pirjajte na najmanjoj temperaturi 30-40 minuta ili dok luk ne omekša.
Ocijedite pa zgnječite luk u pire i ostavite na stranu.
U međuvremenu probodite krompire viljuškom, stavite u pećnicu i pecite 60 minuta na temperaturi od 200 °C. Izvadite i dok su krompiri vrući napravite pire.
U zdjeli pomiješajte maslo sa vrhnjem a zatim umiješajte pire od bijelog luka i krompira.
Dodajte sireve, začinite sa soli i biberom pa smjesu prespite u posudu za pečenje.
Pecite 12-15 minuta na temperaturi od 200 °C.
Izvadite iz pećnice i poslužite.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.