Zapečeni pire krompir s bijelim lukom

Služi: 1 osobuKuhanje: 75 minutaPriprema: 10 minuta
Zapečeni pire krompir s bijelim lukom

Sastojci

Bijeli luk:
8 češanja
Maslinovo ulje:
1 šolja
Krompir:
4 komada
Maslo:
2 kašike
Vrhnje:
1/2 šolje
Mladi sir:
1/4 šolje
Parmezan:
2 kašike
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji

Instrukcije

  1. Stavite maslinovo ulje u tavu i dodajte bijeli luk. Pirjajte na najmanjoj temperaturi 30-40 minuta ili dok luk ne omekša.

  2. Ocijedite pa zgnječite luk u pire i ostavite na stranu.

  3. U međuvremenu probodite krompire viljuškom, stavite u pećnicu i pecite 60 minuta na temperaturi od 200 °C. Izvadite i dok su krompiri vrući napravite pire.

  4. U zdjeli pomiješajte maslo sa vrhnjem a zatim umiješajte pire od bijelog luka i krompira.

  5. Dodajte sireve, začinite sa soli i biberom pa smjesu prespite u posudu za pečenje.

  6. Pecite 12-15 minuta na temperaturi od 200 °C.

  7. Izvadite iz pećnice i poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.