Zdrava pita od pire krompira
Sastojci
Instrukcije
Dodajte krompir u veliki lonac, napunjen hladnom vodom i pustite da provrije na jakoj vatri. Kuhajte 10-15 minuta, dok ne omekšaju.
U međuvremenu, sjeckajte mrkvu, celer i luk u dubokoj tavi na srednje jakoj vatri, kratko dinstajte povrće na malo ulja dok ne omekša.
Dodajte narezane gljive i kuhajte dok ne počnu tamniti. Dodajte protisnuti češnjak, posolite i začinite po želji.
Umiješajte paradajz pastu, brašno, sjeckane kadulje i timijana.
Postepeno dodajte povrtni temeljac i crveno vino uz stalno miješanje. Pustite da lagano kuha nekoliko minuta dok se umak ne zgusne.
Zgnječite kuhane krompire, dodajte malo sojinog mlijeka i žlicu veganskog maslaca te miješajte dok ne postane glatko. Začinite sa soli i biberom po želji.
Prebacite pripremljeni povrtni temeljac u posudu za pečenje, a zatim raširite pire od krumpira preko povrća. Što je površina neujednačenija, to će biti hrskavija.
Stavite u rernu 10-15 minuta ili dok vrh ne postane hrskav.
Kao prilog možete dodati paradajz ili neko drugo povrće.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.