Zdrava pita od pire krompira

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 20 minuta
Zdrava pita od pire krompira

Sastojci

Krompir:
4 komada
Mrkva:
3 komada
Celer:
3 komada
Crveni luk:
1 glavica
Ulje:
Po želji
Gljive:
150 grama
Bijeli luk:
4 češnja
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji
Paradajz pasta:
1 žlica
Brašno:
1 žlica
Kadulja:
1 zlicica
Timijan:
1 zlicica
Povrtni temeljac:
475 mililitara
Crveno vino:
80 mililitara
Sojino mlijeko:
Po želji
Maslac:
Po želji
Paradajz:
Po želji

Instrukcije

  1. Dodajte krompir u veliki lonac, napunjen hladnom vodom i pustite da provrije na jakoj vatri. Kuhajte 10-15 minuta, dok ne omekšaju.

  2. U međuvremenu, sjeckajte mrkvu, celer i luk u dubokoj tavi na srednje jakoj vatri, kratko dinstajte povrće na malo ulja dok ne omekša.

  3. Dodajte narezane gljive i kuhajte dok ne počnu tamniti. Dodajte protisnuti češnjak, posolite i začinite po želji.

  4. Umiješajte paradajz pastu, brašno, sjeckane kadulje i timijana.

  5. Postepeno dodajte povrtni temeljac i crveno vino uz stalno miješanje. Pustite da lagano kuha nekoliko minuta dok se umak ne zgusne.

  6. Zgnječite kuhane krompire, dodajte malo sojinog mlijeka i žlicu veganskog maslaca te miješajte dok ne postane glatko. Začinite sa soli i biberom po želji.

  7. Prebacite pripremljeni povrtni temeljac u posudu za pečenje, a zatim raširite pire od krumpira preko povrća. Što je površina neujednačenija, to će biti hrskavija.

  8. Stavite u rernu 10-15 minuta ili dok vrh ne postane hrskav.

  9. Kao prilog možete dodati paradajz ili neko drugo povrće.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.