Zdrava supa od tikve

Služi: 1 osobuKuhanje: 50 minutaPriprema: 20 minuta
Zdrava supa od tikve

Sastojci

Tikva:
1 komad
Zobene pahuljice:
50 grama
Korijander u prahu:
2 kašičice
Ljute pahuljice:
1 kašika
Soja umak:
1 kašičica
Javorov sirup:
1 kašičica
Maslinovo ulje:
2 kašike
Crveni luk:
1 glavica
Celer:
2 komada
Mrkva:
2 komada
Bijeli luk:
3 češnja
Povrtni temeljac:
1 litar
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji
Tamari:
1 kašičica

Instrukcije

  1. Stavite sjemenke tikve u cjedilo i isperite kako biste uklonili svaki “mesnati” dio. Prepecite 50 g sjemenki u tavi na srednjoj vatri zajedno sa zobenim pahuljicama, 1 kašičicom korijandera i ljutih pahuljica nekoliko minuta dok ne zamiriši. Umiješajte tamari i javorov sirup. Krčkajte 30 sekundi dok se ne reducira i postane ljepljivo. Prebacite na tanjir.

  2. Zagrijte ulje u tavi na srednjoj vatri i kuhajte luk, celer, mrkvu, češnjak i tikvu, zajedno sa preostalim začinima i malo soli i bibera, oko 10 minuta. Dodajte povrtni temeljac. Pustite da provrije, smanjite temperaturu i kuhajte poklopljeno 20-25 minuta.

  3. Miksajte dok ne postane glatko pomoću ručnog miksera za supu. Poslužite sa slanim zobenim pahuljicama posutim odozgo.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.