Zdrava supa od tikve
Sastojci
Instrukcije
Stavite sjemenke tikve u cjedilo i isperite kako biste uklonili svaki “mesnati” dio. Prepecite 50 g sjemenki u tavi na srednjoj vatri zajedno sa zobenim pahuljicama, 1 kašičicom korijandera i ljutih pahuljica nekoliko minuta dok ne zamiriši. Umiješajte tamari i javorov sirup. Krčkajte 30 sekundi dok se ne reducira i postane ljepljivo. Prebacite na tanjir.
Zagrijte ulje u tavi na srednjoj vatri i kuhajte luk, celer, mrkvu, češnjak i tikvu, zajedno sa preostalim začinima i malo soli i bibera, oko 10 minuta. Dodajte povrtni temeljac. Pustite da provrije, smanjite temperaturu i kuhajte poklopljeno 20-25 minuta.
Miksajte dok ne postane glatko pomoću ručnog miksera za supu. Poslužite sa slanim zobenim pahuljicama posutim odozgo.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.