Zdrave i jednostavne pogačice od tikve

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 15 minuta
Zdrave i jednostavne pogačice od tikve

Sastojci

Tikva:
300 grama
Integralno brašno:
3 šolje
Kiselo mlijeko:
1 šolja
Mlijeko:
1 šolja
Muškantni oraščić:
1 kašičica

Instrukcije

  1. Zagrijte rernu na 200°C. Obložite pleh papirom za pečenje i stavite na stranu.

  2. Tikvu stavite u malu šerpu sa vodom. Dovedite do ključanja i kuhajte 15-20 minuta ili dok tikva ne omekša.

  3. Ocijedite tikvu i stavite je u zdjelu. Izgnječite tikvu i ostavite da se ohladi 10 minuta.

  4. U veliku zdjelu za miješanje stavite brašno sa praškom za pecivo, kiselo mlijeko i obično mlijeko. Dodajte tikvu i muškatni oraščić, brzo rukama pomiješajte da se svi sastojci sjedine.

  5. Istresite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu. Nježno mijesite dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Pazite da ne mijesite previše jer će pogačice biti tvrđe.

  6. Razvaljajte tijesto dok ne bude debljine 2 cm.

  7. Koristeći nož izrežite krugove i stavite ih na pripremljeni pleh za pečenje.

  8. Pecite 12-15 minuta ili dok pogačice ne budu zlatno smeđe i dobro narasle.

  9. Poslužite svježe ili pustite da se ohlade.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.