Zdravi pileći parmezan

Služi: 1 osobuKuhanje: 25 minutaPriprema: 15 minuta
Zdravi pileći parmezan

Sastojci

Integralne hljebne mrvice:
2 šolje
Parmezan:
2 šolje
Italijanski začini:
1 kašičica
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji
Ulje:
2 kašike
Pileće filete:
4 komada
Paradajz sos:
1 šolja
Mozzarella sir:
4 kriške
Tikvica:
2 komada

Instrukcije

  1. Zagrijte rernu na 220°C. Pomiješajte mrvice, kruh i parmezan u plitkoj posudi sa talijanskim začinima, solju i biberom. Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri.

  2. Izrežite pileće prsa na ukupno četiri komada (na primjer, ako imate dva prsa, svako izrežite na pola - malo ih istucite da budu tanji i širi ako želite) i uvaljajte ih u mješavinu mrvica kako bi se mrvice zalijepile po cijeloj površini pilećeg mesa. Dodajte piletinu u zagrijanu tavu i pecite 3-4 minute sa svake strane, dok ne dobije zlatno smeđu boju.

  3. Prebacite tavu u rernu i pecite 5-10 minuta ili dok piletina potpuno ne bude kuhana. Dodajte umak i stavite komad mozzarelle na svaki komad piletine. Vratite u rernu na još nekoliko minuta ili dok se sir ne rastopi i lagano ne porumeni.

  4. Dok čekate da piletina bude pečena, narežite tikvice na tanke komadiće. Poslužite piletinu i umak preko tikvica i pospite parmezanom i peršunom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.