Zdravi puter od meda i kikirikija
Sastojci
Instrukcije
Ako imate sirove orašaste plodove, zagrijte rernu na 180°C. Raširite kikiriki na pleh za pečenje i pecite 10-12 minuta ili dok ne osjetite njihov miris.
U blenderu, blendajte kikiriki. Po potrebi strugajte stranice aparata.
Kada se kikiriki usitni i postane mrvičast, dodajte med i so dok i dalje blendate.
Masa će se formirati u loptu i konačno se izjednačiti.
Polako dodajte ulje od repice dok i dalje blendate. Dodajte više ulja od repe ako želite kremastiju teksturu.
Prelijte u tegle, čuvajte u frižideru i potrošite u roku od mjesec dana.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.