Zdravi puter od meda i kikirikija

Služi: 1 osobuKuhanje: 15 minutaPriprema: 5 minuta
Zdravi puter od meda i kikirikija

Sastojci

Kikiriki:
380 grama
Med:
2 kašike
Sol:
Po želji
Ulje repe:
Po želji

Instrukcije

  1. Ako imate sirove orašaste plodove, zagrijte rernu na 180°C. Raširite kikiriki na pleh za pečenje i pecite 10-12 minuta ili dok ne osjetite njihov miris.

  2. U blenderu, blendajte kikiriki. Po potrebi strugajte stranice aparata.

  3. Kada se kikiriki usitni i postane mrvičast, dodajte med i so dok i dalje blendate.

  4. Masa će se formirati u loptu i konačno se izjednačiti.

  5. Polako dodajte ulje od repice dok i dalje blendate. Dodajte više ulja od repe ako želite kremastiju teksturu.

  6. Prelijte u tegle, čuvajte u frižideru i potrošite u roku od mjesec dana.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.