Mrkva je povrće koje je rasprostranjeno širom svijeta i sastavni je dio zdrave ishrane. Iako vam je poznato gotovo sve u vezi sa ovim povrćem, u nastavku vam nudimo informacije o mrkvi koje možda do sada niste znali.
Prva mrkva u Afganistanu
Smatra se da je prva mrkva kultivirana u Afganistanu, nakon čega je rasprostranjena na okolna područja, a postepeno i na ostatak svijeta.
Možete ju ostaviti u zemlji tokom cijele zime
Mrkva može preživjeti zimu u zemlji. Nakon što ju prekrije lagani mraz, prekrijte ju s malo lišća, što će spriječiti čvrsto smrzavanje.
Sastoji se od 88% vode
Dok pokušavate da ublažite glad na zdrav način, jedući mrkvu, ono što najviše dobijate je voda, prenosi foodrepublic.com.
Najbogatiji je izvor beta-karotena
Beta karoten daje voću i povrću žuto-narandžasti pigment koji se pretvara u vitamin A, pospješuje vid, jača imuni sistem i doprinosi zdravlju kože.
Sadrži šećer
Mrkva sadrži četiri vrste šećera: saharozu, glukozu, ksilozu i fruktozu. Ipak, bez obzira na šećer, sadrži vrlo malo škroba, ali mnogo korisnih nutrijenata kao što su vitamini A, C, K i B6, zatim mangan, kalcij, kalij i vlakna.