Francuz Dominique Pierru, po profesiji stolar i montažer kuhinjskih elemenata, proveo je 3 godine usavršavajući svoj “izum” – Snail Caviar ili kaviar od puževa.
Na svojoj farmi puževa u Picardy-u, na sjeveru Francuske, Dominique zajedno sa svojom suprugom drži 180,000 puževa, koji su proizveli 200 kg Snail Caviar-a u 2008, a 300kg u 2009.
Po tekstu na službenoj stranici ovog proizvoda, svaki puž polaže u prosjeku sto jaja u jedno “gnijezdo” jednom godišnje, što predstavlja oko 4 grama. Potrebno je strpljenja da bi se jaja prikupila jedno po jedno, a zatim, nakon pedantnog čišćenja, odvojila kvalitetna jaja. Stoga, kako bi se proizvelo kilogram kavijara od puža, potrebno je oko 260 pažljivo odabranih “gnijezda”.
Nakon branja, jaja su konzervirana u soli uz pomoć vakumiranih tegli. Ovako spremljena, jaja mogu stajati u frižideru do tri mjeseca.
Dominique preporučuje da se kaviar od puža jede “na tostu uz ohlađeni šampanjac ili na svježem listu kadulje”.
Koliko će vas ovaj “užitak” koštati?
Tegla od 30 grama prodaje se za 39 eura, dok 50 grama košta 82 €.