Kada je u pitanju proizvodnja zelenog čaja, lišće se bere, uvene, a zatim grije na pari (u japanskom stilu) ili izlaže toploti u tavi (kineski stil). Ovaj proces zaustavlja oksidaciju, tako da lišće zadrži njegovu boju i delikatni, svježi okus.
Lišće crnog čaja se također ubere, zatim vene, pa lomi, uvija ili valja, te oksidira prije nego se osuši. Rezultat toga je lišće tamne boje, jačeg okusa i arome.
Šta ima više kofeina?
Iako zeleni čaj obično ima manje kofeina od crnog, to nije uvijek slučaj. Sadržaj kofeina može varirati, ovisno o sorti i procesu prerade. Sadržaj kofeina u zelenom čaju kreće se 24-40 mg po šolji, a u crnom 14-61 mg, prenosi portal thekitchn.com
Koji ima više antioksidanasa?
Zeleni i crni čaj sadrže antioksidanse koji mogu spriječiti rak i druge bolesti. Godinama su istraživanja fokusirana na zdravstvene prednosti zelenog čaja, iako su nedavne studije pokazale da crni čaj također ima mnogo beneficija. U svakom slučaju, oksidacija ili neoksidacija obezbjeđuje čaju drugačiji skup antioksidacijskih jedinjenja.