Bez obzira na spol i godine, ljudi širom svijeta uživaju u slatkim čokoladnim delicijama, različitih oblika i okusa. Ipak, bez obzira na to što je najpopularniji sastojak u gotovo svim svjetskim kuhinjama, čokolada se često spominje kao prijetnja za zdravlje i uzročnik mnogih zdravstvenih problema, pa u nastavku pročitajte nekoliko mitova o njoj.
Čokolada povećava loš holesterol
Iako je istina da čokolada sadrži kakao maslac, pun zasićenih masti, mnogo te masti dolazi iz stearinske kiseline, koja se ne ponaša kao zasićena mast. Istraživanja su pokazala da čokolada ne izaziva loš holesterol. Ona, zapravo, kod nekih ljudi može smanjiti nivo holesterola.
Šećer u čokoladi uzrokuje hiperaktivnost
Više od deset kvalitetnih studija nisu pokazale nikakve veze između šećera u dječjoj ishrani i hiperaktivnog ponašanja. Često okolnosti, kao što su npr. rođendanske proslave i praznici,izazivaju uzbuđenje kod djece, što nema nikakve veze sa konzumacijom slatkiša, odnosno uticajem šećera na hiperaktivnost, prenosi portal mnn.com.
Osobe koje pate od dijabetesa moraju odustati od čokolade
To i ne mora biti tako. Mnogi se vrlo često iznenade kada saznaju da čokolada ima nizak glikemijski indeks. Nedavno provedene studije ukazuju na to da tamna čokolada zapravo može poboljšati osjetljivost inzulina kod osoba sa normalnim i visokim krvnim pritiskom i poboljšati endotelne disfunkcije kod dijabetičara.
Čokolada izaziva karijes
Studija kojom je istraživan razvoj plaka od čokolade utvrdila je da ona ima manje uticaja na dentalni plak od čistog šećera. Naravno, većina nas ne gricka direktno šećer, a druga studija je pokazala da nema povezanosti između konzumiranja čokolade i stvaranja karijesa. Štaviše, dijelovi zrna kakaa uništavaju bakterije u ustima i karijes, rezultati su jedne od studija.
Šećer i čokolada doprinose stresu
Istraživanja su pokazala da konzumiranje 30 gr tamne čokolade dnevno tokom dvije sedmice smanjuje nivo hormona stresa kod osoba koje pate od toga.