Ako stavite nezrelu bananu u frižider, njena koža tamni, a unutrašnjost ostaje tvrda, pa zbog toga nikada nemojte stavljati zelenu bananu u frižider ili zamrzivač. Kada sazrije, tek tada ju možete staviti u frižider i produžiti joj rok trajanja. Bez obzira na to je li banana zrela ili ne, njena kora će, stajanjem, dobiti neprivlačnu, smeđu boju.
Produžavanje roka trajanja
Kako bi produžili rok trajanja bananama, uzgajivači ih beru dok su još uvijek zelene. Stručnjaci preporučuju, ako kupite nezrele banane, da ih čuvate na kuhinjskom pultu 4-5 dana da sazriju prirodno. Hlorofil u zrelim bananama daje kori zelenu nijansu. Procesom zrenja, banane oslobađaju etilen, uzrokujući nestajanje hlorofila, i mijenjanje pigmenta kore u žutu boju, otkrivajući flavone i karoten. Ako ih stavite u frižider, hladnoća ometa proces sazrijevanja.
Proces sazrijevanja
U procesu sazrijevanja, etilen pomaže pretvaranje škroba u banani u šećer. Pektin u nezrelim bananama čini ćelije čvršćim, dok za vrijeme procesa zrenja, pektin se razbija, a plod omekša. Ako ih stavite u frižider, ovaj proces se zaustavlja.
Oštećena kora
Hladna temperatura u frižideru oštećuje koru banane. Oštećena koža potamni i postane smeđa. Ipak, kada bananu ovakve boje stavite u frižider, ona može imati savršen plod u unutrašnjosti.