Namirnice bogate proteinima veoma su važne za balansiranje dnevne ishrane. Ove vrste namirnica doprinose izgradnji mišića, zadržavaju osjećaj sitosti i poboljšavaju rad metabolizma, a kada ih birate, obratite pažnju i na ostale sastojke, osim proteina. Pokušajte da neke od narednih šest uvrstite u vašu ishranu.
Leća
Leća sadrži nizak nivo masnoće, mnogo vlakana i jedna je od naomiljenijih vrsta mahunarki za vegeterijance. Jedna šolja skuhane leće sadrži oko 18 grama proteina i manje od jednog grama masti, sa ukupnom količinom od oko 230 kalorija. Leća je važan izvor vitamina B skupine.Vitamini ove grupe, posebno vitamin B3, neophodni su za održavanje zdravlja nervnog i probavnog sistema.
Bademi i maslac od badema
60 gr maslaca od badema ili manja šaka badema obezbijedit će vam 8 grama proteina. Bademi imaju istu količinu proteina kao i kikiriki, ali su manje toksični i daleko hranjiviji. Stavite ih u vaše žitarice za doručak, iskoristite kao dodatak salatama ili kao usputnu grickalicu.
Pileća prsa bez kožice
Meso peradi koje se najviše koristi u ishrani je piletina, a najzdraviji dio ove životinje su prsa, koja biste trebali konzumirati bez kožice, ukoliko želite smanjiti unos masti. 100 gr piletine ima 31 gram proteina, a sadrži i vitamine i minerale kao što su niacin, vitamin B6 i selen. Organska piletina bez kožice je mekša i ne sadrži hormone ili pesticide, što je čini jednom od najboljih vrsta visokoproteinskih namirnica.
Jaja
Jedno veliko jaje sadrži 6 gr proteina, a upakovana su vitaminima i mineralima kao što su kolin i vitamin K.
Losos
Iako su sve vrste ribe bogate proteinima, losos je poseban zbog svoje obogaćenosti omega-3 masnim kiselinama, a 100 gr ove ribe sadrži 20 gr proteina. Jedite dimljeni losos sa salatom, u sendviču ili ga ispržite na maslinovom ulju sa bijelim lukom, što će imati odličan učinak na vaše srce.
Manje masna govedina
Poznato je da je govedina, uz druge vrste crvenog mesa, odličan izvor proteina. 21 gr proteina u 100 gr govedine čini je jednom od namirnica sa najvećom količinom proteina. Ipak budite oprezni, goveđe salo ima visok sadržaj zasićenih masti, što može dovesti do začepljenja arterija i srčanih oboljenja. Uvijek birajte manje masnu govedinu bogatu proteinima i na taj način ćete doprinijeti vašem zdravlju.