Vjerovatno ste već upoznati s činjenicom da je pravi izvor vitamina C sok od narandže, ali ovaj nutrijent se nalazi i u mnogim drugim proizvodima od voća i povrća.
Vitamin C vam je potreban u svakodnevnoj ishrani kako bi vaše tijelo stvorilo kolagen, elastično tkivo koje se nalazi u koži, ligamentima, tetivama, hrskavici i krvnim žilama. Također je važan za rast i obnavljanje vaših kostiju, zuba i drugih tkiva. Osim toga, vitamin C je snažan antioksidans koji smanjuje oštećenja i upale u tijelu, pomaže u zaštiti od srčanih bolesti, artritisa i raka.
Jedite sirovu salatu ili zeleno lisnato povrće skuhano na pari za ručak. Povrće kao što su brokula, kupus, cvjetača, špinat, repa, zimska tikva, crvene, zelene paprike i paradajz također su dobri izvori vitamina C.
Za desert pojedite svježu voćnu salatu, koja vam može poslužiti i kao užina. Voće koje spada u najbogatije izvore vitamina C je dinja, kivi, mango, papaja, ananas, jagode, maline, borovnice, brusnice, lubenice i agrumi poput narandže i grejpa.
Pijte svjež, nezaslađen sok od narandže ili bobičastog voća, kako biste sebi obezbijedili adekvatnu dozu vitamina C. Ukusni sok ili supa od paradajza također će vam omogućiti mnogo ovog vitamina.
Svježi šipak ili sok od ovog ploda obezbjeđuje gotovo 40 % od preporučene dnevne doze vitamina C, što ga čini jednim od najboljih izvora ovog nutrijenta.